Hidroizolatii acoperisuri

Sistemul de hidroizolare poate consta dintr-o membrana aplicata cu lichid, dintr-o membrana de tabla de unica folosinta special conceputa sau dintr-un sistem de acoperis construit, format din 3 straturi. Multe dintre cele mai vechi  sunt hidroizolate cu asfalt mastic, dar foile de bitum cu suporturi de poliester si acoperiri modificate SBS devin tot mai frecvente. La inceputul anilor 1990, au fost dezvoltate produse PVC si EPDM. Rezistenta la radacini poate fi realizata fie printr-un strat superior laminat (de obicei cupru), fie prin aditivi chimici in acoperire. Pentru a asigura capacitatea de drenaj, suportul pentru stratul de impermeabilizare trebuie sa aiba o panta de cel putin 1,5%.

 Hidroizolatii acoperisuri - sfaturi utile

Controlul calitatii in ceea ce priveste procedurile de instalare si intretinere diligente este esential pentru toate acoperisurile. Potrivit Laboratorului National Oak Ridge (ORNL), majoritatea sistemelor de acoperisuri nu reusesc sa faca panta de scurgere, iar acoperisul mediu trebuie inlocuit de patru ori. In plus fata de reducerea costurilor de inlocuire si reducerea numarului de deseuri din constructii, ORNL estimeaza ca daca sistemele de invelitori cu pante joase ar putea fi uscate. 

In functie de natura membranei de impermeabilizare aleasa (organica vs. sintetica), poate fi necesar un strat de protectie pentru a impiedica patrunderea radacinilor plantelor si, in cele din urma, a submina integritatea stratului de impermeabilizare. De exemplu, bitumul asfaltic este organic si radacinile ar putea incerca in mod natural sa patrunda in suprafata in timp ce cauta substante nutritive. O practica obisnuita in gradinile traditionale de pe acoperis este de a turna o placa de protectie a betonului peste stratul membrana. 

 

Unii cred ca membrana aplicata cu lichid asigura o impermeabilizare superioara si o intretinere mai usoara. Deoarece este aplicat ca lichid, acesta trebuie instalat direct pe puntea de acoperis, necesitand indepartarea completa a acoperisurilor existente. Cu anumite limitari si cerinte specifice ale codului, membranele de tabla pot fi instalate peste acoperisurile existente, desi producatorii prefera eliminarea acoperisurilor existente. Membranele pot fi, de asemenea, mai dificil de reparat. Cele mai multe companii greenroof ofera mai multe optiuni de membrane de tabla, oferind o potrivire personalizata pentru fiecare aplicatie.

 

Aplicarea corecta si meticuloasa a membranei impermeabile este esentiala pentru viabilitatea ecologica. Controlul calitatii este asigurat prin proceduri de testare a acoperisului si un test de impermeabilitate a apei imediat dupa aplicarea membranei, cu o durata minima de 24 de ore, dar preferata in 48 de ore. Desi tehnologia germana, care cuprinde mai mult de treizeci de ani de standarde de inginerie si de testare, a eliminat practic posibilitatea de scurgere a membranei, exista cel putin o companie nord-americana care ofera un sistem de detentie a scurgerilor. Roofscapes, Inc. ofera un astfel de sistem, precum si sisteme integrate de detectare proiectate de AB Mess- und Trocknungstechnik (AB).

 

Efectuati teste de etanseitate a suprafetelor exterioare ale acoperisului inainte de a instala un sistem de acoperire Roofmeadow.

Efectuati anchete anuale privind acoperisurile verzi pentru a verifica daca sistemul de impermeabilizare ramane etans sub apa