Hidroizolatie beci

Primim cu regularitate intrebari din partea cititorilor despre cel mai bun mod de izolare a unui zid de subsol. Intrucat aceste intrebari apar frecvent, este timpul sa strangeti cat mai multe informatii pe aceasta tema.

In acest articol, voi incerca sa explic tot ce ati vrut mereu sa stiti despre peretii izolati ai subsolului.

 Daca locuiti in zona climatica 3 sau oriunde este mai rece, este eficient si rentabil sa instalati izolarea peretilor subsolului.

Hidroizolatie beci - sfaturi utile

Cati bani va va salva izolatia de la subsol anual? Potrivit unui raport publicat de Departamentul Energiei al SUA, economiile anuale atribuite izolatiei subsolului R-20 intr-o locuinta de 1.500 de metri patrati au variat de la 280 dolari pe an, la Washington, DC, la 390 dolari pe an in Buffalo, New York, pentru ca gazul natural costa 0,72 dolari / term. (Cu toate acestea, consultantul in domeniul energiei Michael Blasnik citeaza doua studii din Minnesota care arata niveluri mai scazute ale economiilor.) 

Ce necesita codurile cladirilor? 

  • Codul rezidential international din 2012 necesita izolarea subsolului in zonele climatice 3 si mai inalte. Iata cerintele minime de cod pentru izolarea peretilor subsolului - presupunand ca sunteti izolat cu spuma, nu cu sticla din fibra de sticla:
  • Zona climatica 3: R-5
  • Zona climatica 4 (cu exceptia zonei marine 4): R-10
  • Zona marina 4 si zonele climatice 5, 6, 7 si 8: R-15.

 Ar trebui sa izolati peretele din interior sau din exterior?

Am crezut ca cea mai buna locatie pentru izolarea peretilor subsolului era pe exterior. In ultimii ani, cu toate acestea, am decis ca izolatia subsolului interior are mult sens.

Cu toate acestea, exista motive intemeiate pentru ambele abordari si oricare dintre acestea poate functiona bine. Deci, daca preferati o abordare anume, nu ezitati sa o utilizati. 

Iata avantajele izolatiei subsolului exterior:

Izolatia exterioara mentine betonul in interiorul barierei termice a casei; acest lucru creste cantitatea de masa termica interioara si reduce probabilitatea schimbarilor de temperatura daca echipamentul de incalzire si racire nu mai functioneaza. (Cu toate acestea, merita sa subliniem ca avantajele masei termice interioare sunt adesea exagerate.)

Izolatia exterioara protejeaza stratul de izolatie impotriva pierderilor la apa sau stratul de impermeabilizare impotriva deteriorarii in timpul umplerii.

Izolarea pe exterior permite constructorului sa instaleze un strat neintrerupt de spuma rigida de la fundatie la grinzi. In timp ce aceasta abordare nu este necesara - nu trebuie sa izolati peretii de calitate superioara cu spuma exterioara daca nu doriti - multi constructori prefera sa faca asa.

Izolarea exterioara ofera mai mult spatiu interior in subsol decat izolarea interioara.

Este mai usor sa izolati si sa etansati cu aer aerisirea zonei cu jgheaburile exterioare decat cu izolatia interioara.

Daca va izolati pe exterior, evitati cheltuiala cu bolturile interioare si gips-cartonul.

Izolarea exterioara expune interiorul peretelui de beton (presupunand ca subsolul este neterminat) astfel incat betonul sa poata fi inspectat in orice moment pentru fisuri.