Hidroizolatie acoperis

Pentru ca sa apara scurgeri, trebuie sa existe 3 conditii:

  • Trebuie sa existe apa sub orice forma.
  • Apa trebuie miscata de un anumit tip de forta, incluzand vantul, gravitatia pentru componentele de invelis superioare si presiunea hidrostatica sau actiunea capilara pentru componentele de grad inferior.
  • In cele din urma si cel mai important, trebuie sa existe o bresa (gaura, fisura sau un fel de deschidere)  pentru a facilita intrarea apei in spatiile protejate.

Apa disponibila este mutata in interiorul unei structuri prin numeroase forte care includ:

  • Gravitatia naturala
  • Tensiune de suprafata
  • Curenti de aer / vant
  • Actiune capilara
  • Presiune hidrostatica

In constructii, o cladire sau o structura este hidroizolata cu ajutorul membranelor pentru a proteja continutul sub sau in interiorul acestuia, precum si pentru a proteja integritatea structurala.

 Hidroizolatie acoperis - sfaturi utile

O cladire sau o structura are nevoie de impermeabilizare, deoarece betonul insasi nu va fi etans pe cont propriu. Sistemul conventional de impermeabilizare implica "membrane". Aceasta se bazeaza pe aplicarea unuia sau mai multor straturi de membrana (disponibile in diverse materiale: de exemplu, bitum, silicat, PVC, HDPE etc.) care actioneaza ca o bariera intre apa si structura cladirii, impiedicand trecerea apei. Cu toate acestea, sistemul membranar se bazeaza pe o aplicatie exigenta, prezentand dificultati. Problemele legate de aplicarea sau aderarea la substrat pot duce la scurgere.

In ultimele doua decenii, industria constructiilor a inregistrat progrese tehnologice in materialele de impermeabilizare, inclusiv sistemele integrale de impermeabilizare, precum si materialele de membrana mai avansate.

Sistemele integrale functioneaza in cadrul matricei unei structuri de beton, conferind betonului o calitate impermeabila. Exista doua tipuri principale de sisteme de impermeabilizare integrala: sistemele hidrofile si hidrofobe. Un sistem hidrofil utilizeaza de obicei o tehnologie de cristalizare care inlocuieste apa din beton cu cristale insolubile. Diferitele branduri disponibile pe piata au proprietati similare, dar nu toate pot reactiona cu o gama larga de produse secundare de hidratare a cimentului si, prin urmare, necesita prudenta. Sistemele hidrofobe utilizeaza acizi grasi pentru a bloca porii din interiorul betonului, impiedicand trecerea apei.

 

Aceste materiale noi incearca sa depaseasca neajunsurile in metodele mai vechi precum PVC si HDPE. In general, noua tehnologie in membranele impermeabile se bazeaza pe materiale pe baza de polimeri, care sunt extrem de adezive pentru a crea o bariera fara sudura in afara unei structuri.