Hidroizolatie cu membrana

Adevarata impermeabilizare necesita mai mult timp si efort. Partea exterioara a peretelui este acoperita cu un strat impermeabil care se extinde pana la scurgere. O metoda foloseste membrane fixate pe perete si lipite adecvat atat pe verticala, cat si pe orizontala. O alta metoda utilizeaza mai multe straturi de material fara sudura pulverizat, construit pana la grosimea specificata de producator.

Unele dintre tratamentele cu pulverizare necesita un strat primar si apoi unul sau mai multe straturi finale de acoperire elastomerica cu cauciuc lichid. Aceste acoperiri se usuca in aproximativ 60 de minute pentru a forma o bariera fara sudura care este rezistenta la punctie.

Hidroizolatie cu membrana - sfaturi utile

Un alt mod de impermeabilizare este prin aplicarea produselor din metal. Acestea sunt fixate direct pe perete, folosind de cele mai multe ori elemente specifice de fixare. Indepartarea adecvata a imbinarilor, de 2 pana la 3 centimetri, este importanta si aveti grija sa umpleti golurile de la margini. Placile pot fi taiate cu o masina de ras si presate pentru a se sigila. Pentru zonele cu bule, aliniati membrana, presati-o in jos si aplicati un strat de membrana chiar deasupra.

Pentru fundatii foarte umede, un contractor de impermeabilizare ar putea folosi panouri de impermeabilizare. Aceste panouri sunt realizate din materiale impermeabilizante puse pe carton. Aceasta lut este foarte expansiv si atunci cand apa intra in contact, ea formeaza o bariera impenetrabila impotriva infiltrarii. 

Hidroizolarea integrata 

O alta optiune de impermeabilizare pentru peretii de beton este impermeabilizarea integrala a betonului in sine. Acesti aditivi lichizi formeaza o matrice cristalina in interiorul betonului pentru a preveni miscarea apei sau a vaporilor prin beton si s-au dovedit a fi o optiune viabila pentru impermeabilizarea membranelor traditionale. Din moment ce reactia este condusa de apa, cristalele vor fi mai dense in zonele umede si chiar se vor putea sigila mici crapaturi. Pentru proiectele de modernizare sau daca exista fisuri mai mari, acest material poate fi aplicat si ca o acoperire pe ciment la exteriorul unui perete de beton. Aceasta abordare s-a dovedit a fi foarte reusita, in special in situatii dificile de impermeabilizare.

Treizeci de ani in urma, majoritatea fundatiilor rezidentiale au fost "impermeabilizate" cu un produs asfaltic pe baza de solventi, care a fost pulverizat sau aplicat manual. Uneori, instalatorii au adaugat fibre de sticla pentru a ajuta materialul sa se mentina in pozitie si pentru a preveni spargerea in timp. Dar aceste materiale nu aveau fundatii impermeabile, si sunt rareori folosite in prezent. Asfaltul, totusi, este inca folosit in fabricarea mai multor produse diferite folosite la fundatii impermeabile.

Termenii impermeabili sunt folositi uneori interschimbabil, dar nu inseamna acelasi lucru. Materialele hidroizolante impiedica transmiterea atat a apei lichide, cat si a vaporilor de apa.

Solul cu continut ridicat de apa produce presiuni hidrostatice semnificative impotriva zidurilor de fundatie, crescand riscul de scurgere a apei sub presiune prin cele mai mici gauri. Prin urmare, se recomanda o abordare cat mai etansa: furnizati atat o membrana impermeabila la apa cat si o scurgere pe langa membrana, permitand astfel deplasarea libera a apei catre scurgerea perimetrului de la baza. Aceasta elimina presiunea apei impotriva membranei.

 Construirea caselor eficiente din punct de vedere energetic ne face sa uitam uneori de hidroizolare. Insa un sistem complet de gestionare a apei devine mai important. Elementele de baza ale unui sistem bun includ: 

Scurgerile. Daca aceste canale de scurgere nu pot elimina apa de la o cladire prin gravitate, ambele linii ar trebui directionate catre o pompa de vapori. Instalati piatra sau pietris invelit in panza geotextila in jurul tevilor de drenaj, astfel incat apa sa poata sa se deplaseze rapid la scurgere. De asemenea, este important un sistem de rezerva pentru pompele de acumulare in cazul in care ramaneti fara curent. 

Majoritatea membranelor sunt afectate de radiatii UV, astfel incat membrana de deasupra solului trebuie protejata de lumina soarelui.

Produsele de drenaj sunt plasate de-a lungul membranei fata de partea exterioara a peretelui pentru a usura presiunea hidrostatica si pentru a limita deplasarea inghetului in timpul iernii.

Barierele de vapori  sunt amplasate sub placi de podea care sunt etansate la baza peretelui fundatiei, astfel incat vaporii de apa si gazul de radon nu pot intra in interiorul incintei. Unele instalatii inconjoara piciorusul, atasand membrana la bariera de vapori de sub placa de pardoseala din interior si membrana impermeabila la partea exterioara a fundatiei.

Pamantul trebuie pus astfel incat apa de ploaie sa se indeparteze de constructie. 

Instalarea membranelor pulverizabile 

Membranele pulverizabile nu necesita intarirea betonului inainte de instalare. Cele mai multe aplicatii apar la aproximativ trei zile dupa plasarea betonului, dar nu trebuie asezate pe peretii umezi.