Indiferent daca vorbim de case sau de apartamente situate la ultimele etaje, hidroizolarea e o lucrare esentiala pentru toate constructiile. Rolul hidroizolatiilor e de a proteja constructia contra actiunii apelor de orice fel, precum si a infiltrarii lor din exterior catre iterior sau din interior catre exterior, apa fiind un important agent agresiv cu efecte negative majore asupra partilor ori elementelor de constructie care intra in contact cu ea.

Coroziunea armaturilor si a pieselor metalice inglovate in beton duce la reducerea pana la pierderea caracteristicilor mecanice ale elementului atacat. De asemenea pot sa apara degradari datorate ciclurilor de inghet si dezghet, modificari ale caracteristicilor fizice si mecanice ale materialelor, reducerea capacitatii de izolare termica, mucegati si igrasie. Fie ca e vorba despre acoperisurile terasa circulabile sau necirculabile, vegetalizate ori multifunctionale, asigurarea integritatii sistemelor de termo si hidroizolare este fundamentala pentru protectia structurii cladirii cat si a tuturor bunurilor adapostite de ea.

Deseori acperisurile terasa prezinta si deficiente conceptuale si constructive care sun generatoare de disfuncionalitati care pot sa aiba efect scaderea duratei de viata a cladirilor sau costuri de reparatii si itretinere sporite.  Cauzele acestor stari inalnite din nefericire tot mai des sunt multiple.

Cauzele conceptuale sunt cele care tin de neadaptarea conceptiei acoperisului si a materialelor utilizate la constructia fata de destinatia acoperisului, folosirea unor solutii constructive depasite, neadaptarea costisitoare cu grad de risc ridicat, furnizarea cu intarziere a planurilor de detalii legate de modul de instalare pentru obiecte si agregateze. Cauzele legate de punerea in opera a unor sisteme de hidro izolatii si termo izolatii si nerespectarea conditiilor de punere in opera recomandate de furnizorii pentru materiale si de normativele existente.