Cand se pot executa toate aceste lucrari? Lucrarile pentru hidroizolarea fundatiilor se recomanda pentru a incepe imediat dupa executarea terasamentelor pentru a nu fi afectate conditiile climatice. Adancimea de fundare este variabila, depinzand de mai multi factori dinre care cei mai importanti ar fi: tipul de terne de fundare, zonele geografice, gradul de seismicitate din zona, inaltimea pe care o are panza freatica, marimea si gradul de incarcare al caselor si materialele de constructie.

In consecinta va fi nevoie de un studiu geotehnic prin care se va stabili structura terenului si adancimea la care se gasese un teren bun de fundare. Tinand cont de zona geografica se va stabili cota de inghet tipica. Aceasta reprezinta adancimea pana la care solul ingheata, o adancime determinata statistic. Fundatia va trebui sa depaseasca aceasta adancime cu minim 10 procente din inaltime.

Fundatiile de mica adancime, folosite in cazul caselor prefabricate din lemn, de exemplu pot sa fie continue sau izolate. Fundatiile se ridica cu 25-30 cm deasupra solului pentru a se evita umezirea peretilor exterior pe timp de ploaie sau de zapada.

Dupa ce se executa fundatia e fac operatiile de curatare si pregatire a straturilor suport pentru hidroizolatie, se amorseaza suprafetele cu produsul recomandat tipului de hidroizolatie utilizat, se aplcia un strat de hidroizolatie sub forma unei membrane, ciment impermeabil, cauciuc lichid aplicat si apoi protectia hidroizolatiei selectate.

Chiar daca pentru a hidroizola corect o casa preturile sunt ridicate operatiunea respectiva merita sa fie realizata corect si din start, adica dupa ce se executa fundatia. Dupa ce se ridica cladirea operatiile acestea nu se mai realizeaza integral insa costurile se dubleaza pentru ca in cazul acesta este necesara si distrugerea pavajelor de langa soclu pentru a sapa santurile care sa permita si accesul la zidarie. Este o operatiune care incomodeaza din cauza zgomotelor dar si pentru ca vrand nevrand o parte din finisaj are de suferit, la fel ca si spatiul verde aflat langa casa. Depozitarea pamantului care este scos din santuri nu se mai face decat in curte pentru ca dupa ce se finalizeaza operatiunile sa fie pus la loc.